Emporia tar form

Resan har varit lång för Steen & Ström och deras gigantiska satsning Emporia. På grund av finanskris och nya ägare har öppningsdatum flyttats fram flera gånger, men i skrivande stund är stommen så gott som klar. 25 oktober 2012 är det dags, då slås portarna för Skandinaviens främsta köpcentrum upp. Välkommen in via Havsentrén eller Bärnstensentrén.

I maj 2010 togs det första spadtaget och nu är alltså snart stommen klar och fasaden håller på att monteras. Under resten av året kommer allt yttre att färdigställas och redan nu har invändiga arbeten med mellanväggar och installationer startat. De båda spektakulära entréerna, Havsentrén och Bärnstensentrén där varje glas är individuellt format, kommer att stå färdiga i november. Helt enligt den nya tidplanen.

Ja, nu händer det väldigt mycket, konstaterar Jonatan Carlring, Development Manager på Steen & Ström. Vi tappade ju nästan två år, men det positiva i allt detta har varit att vi hann hyra ut ännu mer, så när vi väl fick investeringsbeslutet låg vi bra till på hyresgästfronten. I dag är 70 % av ytorna uthyrda och det känns väldigt positivt.

Det färdiga Emporia blir en fantastisk handelsplats med ett helt unikt läge. Tre shoppingplan med sammanlagt 78 000 kvm handelsyta, plus ett öppet takplan med trädgård, ska locka människor långt utanför Hyllies, Malmös och Skånes gränser. Och med den färdiga Citytunneln står Hyllie redo att ta emot besökarna.

När Hyllie väl växer fram kommer vi att ligga perfekt i den nya stadsdelen, menar Jonatan. Emporia blir nästan som en motor in i hela den här regionen. Utbudet kommer att bli väldigt komplett med allt från stora etablerade svenska kedjor till mindre aktörer. Vi har även stora förhoppningar på att få in utländska aktörer och nya koncept, vi förhandlar just nu med ett tiotal. Dessutom har vi valt att lyfta handelsupplevelsen ytterligare en nivå och lagt till ett helt nytt servicekoncept. Besökarna kommer exempelvis att ha möjlighet att få sin bil parkerad och lämna in sina kläder i en garderob, vi kommer att ha shopping carts, förvaringsskåp, flera lounger och även familjelounger för blöjbyten och amning, skoputsmaskiner och dryckesmaskiner. Hela Emporia kommer också att vara trådlöst. Konceptet känns internationellt och det är precis den känslan vi vill åt.

Det är mycket som lockar aktörerna att etablera sig i Emporia. Enligt Jonatan är det främst samma tre argument som gjorde att Steen & Ström valde att satsa i Hyllie.

Hyllie är en helt ny stadsdel, hela Malmö växer och det finns ett stort intresse att etablera sig här. De två andra argumenten är det stora utbudet Emporia kan erbjuda och kommunikationerna. Nu när Citytunneln har öppnats blir det ännu tydligare hur nära Hyllie ligger. Det tar t ex 12 minuter till Köpenhamn och sex minuter in till Malmö centrum. Och när bron till Tyskland från Danmark står klar, förhoppningsvis 2018, tar det bara två timmar med bil från Hamburg. Kontinenten är verkligen nära.

Förutom stora handelsytor ebjuder Steen & Ström även tre plan kontorsytor på sammanlagt 11 000 kvm, längst upp i Bärnstensentrén.

Uthyrningsprocessen för kontorsytorna ser lite annorlunda ut, men förhandlingar pågår för fullt just nu och vi hoppas kunna skriva de första avtalen i sommar. Vi vill helst skriva med företag som kan ta lite större ytor, det optimala hade varit åtta stycken hyresgäster. Hyresgästerna får, genom de glasade ytorna runt om, utsikt mot alla håll - både mot arenan, mot Malmö och även mot Danmark och Öresundsbron.

Emporia ser ut att gå en ljus framtid till mötes och tilltron till att nå en hundraprocentig uthyrningsgrad och verkligen öppna den 25 oktober 2012 är stor.

Vi har klarat oss igenom mycket längs vägen och det kommer att bli en fantastisk skön känsla när vi slår upp dörrarna nästa år. Den sista utmaningen blir när alla våra 200 butiker ska öppna samtidigt, avslutar Jonatan med ett leende. Det ser jag verkligen fram emot.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter