Dyraste gatorna i Stockholm

Genom många analyser och värderingar har Anders Rydstern på Savills kunnat lista de dyraste gatorna i centrala Stockholm sett till hyror på butik- och kontorslokaler. Parametrar som skick, yta och tekniska lösningar spelar stor roll när lokalhyrorna sätts, men också en gatas popularitet.

Varje år genomströmmas Stockholms city av 50 miljoner besökare och bara i detta område spenderas årligen tolv miljarder kronor. Centrumkärnan pulserar av liv. Här är ett av de främsta områdena för shopping och nöjen. I östra city med bland annat Hamngatan och Regeringsgatan rör sig dagligen cirka 50 000 personer.

Med tanke på den stora genomströmningen av människor kunde inte handelsläget bli bättre, vilket självklart får hyresnivåerna i området att stiga. I topp på listan över dyraste gatorna hamnar Biblioteksgatan där en lokal från 50 kvm och uppåt kostar 15 000 kronor/kvm i månaden. Biblioteksgatan, som sträcker sig från Smålandsgatan vid Norrmalmstorg via Stureplan till Humlegårdsgatan i norr, har fått sitt namn efter Kungliga Bibliteket. Sträckningen från söder fram till Stureplan kantas av eleganta butiker och större delen av året leder en röd matta gatan fram. Här är det också som dyrast att hyra butikslokaler, liksom på Birger Jarlsgatan och Drottninggatan, som historiskt sett var en av stadens infartsgator. Längs Drottninggatan ligger ett flertal banker, men också varuhusen Åhléns och PUB.

Även Hamngatan med bland annat NK hamnar högt på listan. Detta varuhus har funnits på Hamngatan 18-20 sedan 1915. Här finns 110 olika avdelningar och NK Stockholm har nära 9,5 miljoner besökare varje år.

Efterfrågan på kommersiella lokaler i Stockholm är fortsatt stabil. Det märks om inte annat på hyresnivåerna. När det gäller kontorslokaler är det dyrast att sitta i den Gyllene Triangeln. Det vill säga i området kring Stureplan-Norrmalmstorg-Nybroplan. Hyran kring Stureplan ligger på 5 750 kronor/kvm. I topp hamnar även Sergels torg och kontor i shoppingstråken Regeringsgatan och Hamngatan.

Inom detta område gör Aberdeen Asset Management en upprustning av fastigheten på Sperlingens Backe 30 bara ett stenkast från Stureplan. Det blir en totalförvandling. Huset byggdes i början av 1900-talet och den historiska charmen kommer att finnas kvar. I de två nedre planen finns butiker och matställen och i de fem översta planen blir det kontorslokaler i storlekar från 38 till 3 400 kvm. En del finns fortfarande hyresledigt. Förändringen av kvarteret gör att det populära stråket längs Biblioteksgatan och Stureplan nu förlängs upp mot Humlegårdsgatan och Östermalmstorg. Invigning av den renoverade fastigheten kommer att ske i höst.

Butik:

Biblioteksgatan – topphyra 15 000 kr/kvm

Drottninggatan

Birger Jarlsgatan

Hamngatan

NK-huset (Hamngatan)

Kontor:

Stureplan – topphyra 5 750kr/kvm

Gyllene Triangeln – Stureplan-Norrmalmstorg-Nybroplan

Regeringsgatan

Hamngatan

Sergels Torg

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter