Dyraste gatorna i stan

Vilka adresser i Göteborgs centrum uppbringar de högsta hyrorna? Anders Rydstern på Savills har genom företagets många analyser och värderingar kunnat lista de dyraste gatorna i Göteborg. Givetvis spelar även lokalernas skick, yta och tekniska lösningar stor roll för hyressättningen. De dyraste gatorna är också de mest populära och fastighetsägarna är måna om att här utveckla och modernisera både fastigheter och hela kvarter.

Många ser i dag innerstaden som sitt arbetsfält, flera fastighetsägare får tydliga signaler på att stadskärnan stärks och förfrågningarna på lokaler i centrum är många. Hyresnivåerna i centrum visar generellt på en uppåtgående trend och nivån för moderna lokaler ligger i dag på 2 400 kr/kvm, i övriga innerstaden på 2 000 kr/kvm. Dock har det på Norra Hamngatan registrerats topphyror för kontor på 3 250 kr/kvm och i Nordstan hamnade nyligen den högst noterade butikshyran hittills på 10 000 kr/kvm.

Nordstan drar

Innerstaden Göteborg har sedan mitten av november arbetat med att kartlägga och utreda hur många som rör sig i citykärnan. Besöksräknare har satts upp på nio strategiska platser ute i gatumiljön.

Besöksräknarna är ett samverkansprojekt som Innerstaden Göteborg genomför tillsammans med ett tiotal fastighetsägare och Göteborg Stad. I januari kunde man räkna till 2,2 miljoner besökare i stadskärnan så att det rör sig folk i vår stad är ingen underdrift. När det gäller butikslokaler, där man måste fånga in så mycket folk som möjligt, är det dyrast att hyra i Nordstan, på Fredsgatan, på Kungsgatan, på Östra Hamngatan och på Norra Hamngatan. Bara Nordstan besöks årligen av 35 miljoner besökare och har en omsättning på 3,4 miljarder kronor om året. Köpcentret innehåller omkring 200 butiker, bland annat flera stora kedjor, så kallade "Flagship Stores", och restauranger samt omkring 150 kontor.

Mer ytor i populära lägen

Mer kontorsyta har nyligen tillkommit i Nordstaden. Fastighetsägaren Hufvudstaden är i slutfasen av ett projekt där de skapar 5 000 kvm ny uthyrningsbar yta, uppe på taket av Femmanhuset. Toppmoderna kontor har skapats på en fastighet från 70-talet, med hjälp av helt ny teknik med glasfasader som resulterar i väldigt ljusa kontor med en takhöjd på 2,80 meter generellt. Hufvudstaden vill också ta ett grepp om delar av kvarteret Fredsgatan/Södra Hamngatan genom en byggrätt på Södra Hamngatan 47. Här har de en unik möjlighet att bygga nytt från grunden och utnyttja de olika fastigheterna för att skapa synergieffekter. Byggrätten innefattar både kontor och butiker och kommer att höja kvalitén på fastigheterna och utbudet överlag.

Avenyn och Lilla Bommen lyfts

När det gäller kontorshyror får man betala de högsta om man sitter på Östra Hamngatan, Lilla Bommen, Kungsportsavenyn, Norra Hamngatan och Södra Hamngatan. Några fastighetsutvecklare som vill satsa på Avenyn, och återskapa den till den paradgata den en gång var, är Wallenstam som hoppas på en byggstart 2013. De vill mot Avenyn skapa butiker i två plan med stora skyltfönster och flexibla ytor, dessutom ska fasaderna i de två kvarteren ritas om, djuprengöras och lyftas.

Grunden med tre huvudområden, kultur runt Götaplatsen, restauranger och nöjen nederst och shopping i mitten vill de behålla, men visionen är att bl a förstärka shoppingen och skapa ett ”Flag ship-district”.

Även på Lilla Bommen byggs det nytt. Det är Platzer Fastigheter som skapa nya kontorsytor i en andra etapp på Lilla Bommen 3. Fastigheten har redan byggts på med 1 500 kvm men den andra etappen, som ska ge huset ytterligare 2 000 kvm moderna kontor, påbörjades nu i mars. Allt beräknas stå klart under andra kvartalet 2013.

Här är det dyrast att sitta i Göteborg:

Butiker:

Nordstan

Fredsgatan

Kungsgatan

Östra Hamngatan

Norra Hamngatan

Kontor:

Östra Hamngatan

Lilla Bommen

Kungsportsavenyn

Norra Hamngatan

Södra Hamngatan

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter