Det viktiga ljuset

Samtliga bilder: Flux

Samtliga bilder: Flux

Ljuset transporteras via ögat in till vårt syncenter i hjärnan, men ljuset påverkar också sköldkörteln som producerar sovhormonet melatonin. Under den mörka årstiden produceras melatonin även på dagen och det är därför extra viktigt att få till rätt arbetsljus under de många timmarna du är på jobbet. För att skapa trivsel, spara på ögonen och för att helt enkelt hjälpa kroppen att förstå att det är dag och inte natt.

Anpassa ljuset

Det finns många sätt att skapa en stimulerande arbetsmiljö med hjälp av ljus, det handlar om att kombinera allmänljuset med en individuell belysning. Det är också viktigt att anpassa ljuset efter arbetsuppgiften, storleken på arbetsplatsen, hur omgivningen är utformad och ens ålder. En person i 40-årsåldern behöver dubbelt så mycket ljus för att läsa och skriva som en person som är 20 år. Många är vi väl som motvilligt måste skaffa glasögon när vi passerat 40-årsstrecket. Besvär med huvudvärk, svidande ögon, abnorm ljuskänslighet samt ”grusiga ögon” mot slutet av dagen är varningssignaler som ska tas på största allvar. En förutsättning för att alla kontorsinredningsdetaljer, när det gäller ljus, ska fungera är naturligtvis att den som arbetar vid bildskärmen har en korrekt syn. För att säkerställa detta har men stiftat en arbetsmiljölag som säger att alla som normalt arbetar vid en bildskärm mer än en timme om dagen har rätt att på arbetsgivarens bekostnad göra regelbundna synundersökningar och om behov finns skall arbetsgivaren stå för kostnaden för arbetsglasögon.

Bild: Flux

Bild: Flux

Fasta förutsättningar

Belysning och inredning hänger verkligen ihop och en inredning kommer aldrig att komma till sin rätt om ljussättningen är felaktig eller för svag. En grundregel är att alltid tänka på vikten av att rummet i sin helhet blir ljust. För att ge en kontorsinredning rättvisa måste man först se över vilka förutsättningar man har för god belysning. Ett kontorsrum har en del fasta förutsättningar och det gäller att ta allt i beaktande innan man tar itu med inredningen. Ta det här med fönsterplacering t ex – har man ett rum med bara ett fönster ska man helst inte ha ljusinsläppet framifrån eller bakifrån utan helst från sidan, i förhållande till din bildskärm. I mörka Sverige räcker inte dagsljuset till hela året utan alla kontor behöver ha ett riktigt bra bakgrundsljus. En bra takbelysning kan hjälpa till och bör riktas åt två håll, både uppåt och nedåt för att skapa en god allmänbelysning. En av takarmaturerna bör också placeras över främre delen av skrivbordet.

Individuellt ljus

Det individuella arbetsljuset är väldigt viktigt för ditt välmående, koncentration och effektivitet. På ditt skrivbord bör det alltså stå en lampa. En taklampa fyller sällan alla behov i sig självt. Om du arbetar vid en bildskärm ska du välja en armatur som varken bländar eller reflekteras i skärmen och som ger ett jämnt och flimmerfritt ljus. Lampan ska vara både flexibel, stabil och samtidigt lätt att ställa in. En ergonomisk skrivbordslampa distribuerar ljuset snett ut över arbets-

ytan och ger max ljus cirka 35-40 cm från skärmen. Lampskärmen ska vara under ögonhöjd, cirka 40 cm över bordsytan och parallell med arbetsytan. Böj inte lamphuvudet uppåt, då ökar risken för bländning.

Punktbelysning skapar känsla

Förutom en bra skrivbordslampa är också s k punktbelysning viktig. Strategiskt utplacerade ljuskällor skapar en känsla och kan få ett slitet rum att se mycket bättre ut. Punktbelysningen är speciellt viktig runt bildskärmen eftersom skärmen i sig sprider ett relativt starkt ljus och växlar man mellan att läsa på skärmen och på papper vid sidan av skärmen uppstår en stor kontrastskillnad för ögonen vilket kan leda till stora ansträngningar för ögonen. Det finns en typ av punktbelysning runt bildskärmar som är överlägset bättre än alla andra belysningsarmaturer och det är lampor som är av typen som används vid ljusterapi. Alla mår bra av att få detta extra ljus speciellt under vinterhalvåret.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter