Det händer i Solna

Solna har ett blandat, välmående näringsliv. Här finns redan i dag gott om fina etableringsområden och flera stora projekt är på gång som gör Solna till ett av Sveriges starkaste tillväxtområden. Pehr Granfalk, ordförande i Kommunstyrelsen, ger oss här flera anledningar till varför man ska etablera sig i kommunen.

Pehr Granfalk, Kommunstyrelsens ordförande i Solna. Foto: Ingemar Edfalk, Solna stad

Pehr Granfalk, Kommunstyrelsens ordförande i Solna. Foto: Ingemar Edfalk, Solna stad

Solna håller på att bli ett av Sveriges starkaste tillväxtområden. Ett exempel är Hagastaden som kommer bli ett nytt område som byggs över gränsen mellan Stockholm och Solna. Ett attraktivt område där människor i alla åldrar bor, arbetar och studerar, ska byggas. När området är färdigbyggt 2025 kommer det att omfatta 5 000 nya bostäder och cirka 50 000 arbetsplatser.

Tillväxt och omdaning

– Vid nya Karolinska universitetssjukhuset skapas ett life science-kluster och framför allt ett av Europas vassaste shoppingområden, berättar Pehr Granfalk, ordförande i Kommunstyrelsen. Här kommer Stockholm och Solna att växa ihop genom att man överdäckar och läker ihop såret som Norra Länken bildar mellan städerna. På så sätt kommer Solna, i alla fall just där, att bli en del av innerstaden. Det pågår en enorm urbanisering, framför allt i det området, men också i andra delar av Solna.

Ett annat bevis på att Solna hör ihop med begreppet Sveriges snabbast växande tillväxtområden är Arenastaden.

– Här händer det otroligt mycket och väldigt många stora, men också små, företag flyttar in. Samtidigt håller vi på att bygga ut sex stycken nya stadsdelar. Vi håller också på att omdana, bygga om och lyfta några andra stadsdelar, som exempelvis Hagalund och Bergshamra.

Tio år framåt kommer investeringar, utifrån vad det gäller företagsetableringar, infrastruktur och bostäder m m, landa på ungefär 55 miljarder, enligt Pehr Granfalk.

– Det är en enorm sprängkraft i den förändringstakt av stadsutvecklingen som finns. Om man som företag vill sitta någonstans där det händer, där det finns tillväxt runt omkring en och där andra växer – om man tycker att det är viktigt, då ska man så klart etablera sig i Solna.

Gott näringsliv

Näringslivet i Solna är väldigt blandat.

– Här finns i och för sig väldigt få fabriker och lite produktion, behöver man en fabriksyta i ett industriområde är vi nog inte rätt kommun. En stor del av näringslivet består istället av väldigt kunskapsintensiva företag som sökt sig till kommunen de senaste fem-tio åren. Här finns också en hel del IT-företag, men också väldigt många tjänsteföretag. Ett stort finanskluster börjar också växa fram i Arenastaden. SEB har etablerat sig här plus en del andra företag som jobbar med finansiella instrument och banker.

Och tillgången på kommersiella lokaler är bra.

– Vi har flera olika företagsområden, inte bara Hagastaden och Arenastaden, konstaterar Pehr Granfalk. Även Huvudsta Strand är ett väldigt bra område, Solna Business Park ett annat. Förutom dessa har vi runt om i Solna även väldigt många kontor och kontorsfastigheter.

Goda anledningar

Förutom stort fokus på tillväxt är Solnas goda kommunikationer en anledning att etablera sig här.

– Vi är ju en av de första kommunerna som får ta del av det nya tunnelbanepaketet med den nya gula linjen, säger Pehr Granfalk. Tvärspårvägen har börjat rulla här nu. Flera av de stora investeringarna för att få trafiken att flyta bättre börjar bli klara.

Även om närheten till staden är ett stort plus finns allt man behöver i Solna.

– Här finns ett stort utbud av handel i form av Mall of Scandinavia och andra butiker plus att det finns fina möjligheter att ta en promenad och fika på lunchen. Dessutom finns det en stark kontorsmarknad här, ett gott näringsliv att ta del av. Det är absolut värt att etablera sig i Solna. Av många anledningar, avslutar Pehr Granfalk.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter