Den självklara IP-telefonin

Att använda IP-telefoni är en självklarhet idag, enligt Per Björklund på Efftel. Tekniken som är både flexibel och kostnadseffektiv är dessutom den enda framtidssäkra, menar han. När jag i min iver över att bena ut vad IP-telefoni egentligen är, ställer frågan vad som är skillnaden mellan vanlig traditionell telefoni och IP-telefoni till Per Björklund, en av grundarna av Efftel som jobbar med telefonilösningar för företag, får jag till svar att min fråga är felaktig. När jag förvånad frågar vad han menar förklarar han att det är som att fråga vad som är skillnaden mellan ett ångmaskindrivet fordon eller ett fordon som drivs av en bensinmotor? – Det finns ju ingen som idag köper en bil med ångmaskin utan man köper naturligtvis en med förbränningsmotor. När det gäller telefoni finns det fortfarande de som köper traditionella växel- och telefonilösningar, men anledningen till att göra det är väldigt liten idag för det är ingen framtidssäker lösning då den tekniken inte vidareutvecklas. En annan stor anledning till att välja IP-telefoni är att Telia planerar att stänga ner det gamla traditionella telefonnätet. – De har aviserat att de hösten 2011 kommer lägga ner det som heter ISDN Duo, som man ansluter traditionella telefonväxlar till. Kräver ingen hacker

–En del människor tror fortfarande att IP-telefoni är någonting där man måste vara en datahacker för att kunna använda och att datorn måste vara involverad för att det ska fungera. Så är det icke, säger Per Björklund med eftertryck. Däremot kan IP-telefoni möjliggöra att du även kan använda datorn som telefon. Men du kan precis lika gärna fortsätta att använda en vanlig fysisk fast telefon och/eller en mobiltelefon kopplad till de här lösningarna. Som användare får du för det första självklart möjlighet att ringa och bli uppringd samt en röstbrevlåda, nummerpresentation och möjlighet till medflyttning och vidarekoppling och för det andra tillgång till en rad mer avancerade funktioner. – Om tekniken sen i botten är baserad på traditionell telefoni eller IP-telefoni – ja, du märker ingen skillnad. Enda skillnaden är att IP-telefoniabonnemanget förmodligen är femtio procent billigare.

Flexibelt

IP-telefoni ger en möjlighet till ett mycket mer flexibelt arbetssätt än traditionell telefoni eftersom du kan använda alla dina växelfunktioner var som helst i hela världen. – Du kan sitta hemma, på landet, på ett hotellrum i Shanghai, hos dotterbolaget eller kunden i Paris. Men du har fortfarande med dig ditt 08- eller 031-nummer samtidigt som du använder samma tjänster, ringer och blir uppringd på samma sätt och med samma priser som om du satt på kontoret, beskriver Per Björklund från andra sidan luren. Det som krävs tekniskt sett för att detta ska vara möjligt är tillgång till bredband. Överallt där du kan surfa kan du också använda IP-telefoni. – När du ringde mig nu, på mitt 08-nummer, så ringde det på min fasta telefon på mitt skrivbord, på min mjukvarutelefon som ligger på min lap top och på min mobiltelefon samtidigt. Nu valde jag att ta samtalet på mobiltelefonen eftersom det var den som jag hade tillgänglig och då slutade de andra två telefonerna att ringa. Allt är sammankopplat helt enkelt och totalt flexibelt ända ner på individnivå då individen själv kan välja vad han eller hon vill ha för lur att prata i.

Billigare

Eftersom telefonerna ansluts till LAN-nätet slipper man bygga en egen infrastruktur för telefonin, vilket gör IP-telefoni till en billigare lösning. – Tidigare hade man växlar som var gjorda enbart för telefoni. Specialdesignade konstruktioner som var jättebra på det de kunde, men de kunde bara en sak. Idag använder man standardservrar och gör telefonilösningarna som mjukvara, så kallade IP-centrexlösningar. Att göra, utveckla, förändra och underhålla sådana lösningar är billigt. Allt det här sammantaget gör att det blir väsentligt mycket billigare än traditionell telefoni och även samtalskostnaderna är normalt sett lägre, säger Per Björklund. Tips:

–Se till att du får en framtidssäker telefonilösning i din nya lokal, bland annat med tanke på att Telia lägger ner ISDN Duo år 2011. – Innan du flyttar med dig din gamla växel, tänk på att startkostnaden för en IP-centrexlösning oftast är lägre än kostnaden att flytta din gamla växel. – Se till att du får en modern lösning där varje användare själv kan välja om han eller hon ska använda mobiltelefon och/eller fast telefon och/eller en mjukvarutelefon för sin företagstelefoni. – Säkerställ att du får en flexibel lösning som underlättar framtida omorganisationer och flyttar.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter