Citylogistik styr morgondagens lägen i Göteborg

Corem fortsätter satsa i Göteborgsregionen och ser citylogistiken som en av de största utmaningarna. E-handeln gör att godsflödena ökar och det gäller att hitta rätt lägen för de aktörer som sysslar med närdistribution.   

Många kommuner tenderar att glömma bort logistikfrågorna, enligt Jesper Carlsöö, Uthyrningschef Corem Property Group AB. Något som oroar honom.

- E-handeln är ju en drivande faktor som gör att godsvolymerna ökar men glöms ofta bort i många kommuner. Man bygger bostäder men glömmer bort att planera för citylogistiken. När även de vanliga affärerna börjar hålla på med e-handel, vad händer då om städerna inte tar med detta in sin planering? För oss handlar det om att hela tiden kolla på nya lägen, att hitta rätt adress för de som håller på med citylogistik.

Nya lägen

I Göteborg handlar det om att hitta lägen inom en radie av 1 mil från centrum, längre bort tål man inte sitta om kalkylen ska fungera.

Jesper Carlsöö

Jesper Carlsöö

- Det betyder till exempel Orrekulla, Hisings Backa och Hisings Kärra. I dag finns den här typen av lägen men det tillskapas inte mer yta där just nu så vi lär få problem, konstaterar Jesper Carlsöö.

Corem har sex fastigheter just i Hisings Backa, varav två förvärvats i år.

- Att läget är helt rätt för citylogistik är skälet till att vi köpt i Hisings Backa. Hus kan vi alltid anpassa, men inte ett läge. Med våra fastigheter på Exportgatan mår vi hur bra som helst just nu. Vi tror stenhårt på Marieholmstunneln, när den står klar blir det dessutom ännu bättre access hit. Jag är övertygad om att vi kommer att se en viss omflyttning till områden man vågar tro på långsiktigt och detta är ett av dem. Redan nu märker vi en viss omflyttning då en del yrkesbutiker/proffsbutiker väljer att lämna Ringön pga osäkerheten på vad som ska hända där. Istället väljer de Exportgatan och ser det som ett gott läge på lång sikt.

Följer kunderna

Med förvärven på Exportgatan bygger man vidare på sitt bestånd i Mölndal, Härryda och Högsbo/Sisjön.

- Det känns självklart att satsa i den här regionen, menar Jesper Carlsöö. Vi måste följa kunderna och verkar man inom logistikbranschen är Göteborg självskrivet för de flesta.

Ett starkt argument är givetvis Göteborgs hamn.

- Ja, givetvis drar hamnen mycket.

60 % av all containertrafik i Sverige går via Göteborgs hamn, men får du dina varor österifrån är detta läge dock inte optimalt. Har man flöden som kommer den vägen är snarare Mölndal, Mölnlycke och Borås rätt, säger Jesper Carlsöö. Vi äger i Mölnlycke logistikpark men får just nu inte ut en enda kvadratmeter till där fast efterfrågan är hög.

Ytor i befintligt hus

Tar man sig istället vidare till Borås kan Corem erbjuda 7 000 kvm i Ramnaslätt.

- Borås och Viared har ju verkligen exploderat och mer är på gång. Vår fastighet på Industrigatan 10 är Haléns f d centrallager där allt är skräddarsytt för e-handel. Man tar ju emot ordrar, packar och skeppar ut på samma sätt i dag, den enda skillnaden är att ordrarna kommer in digitalt istället.

Och det finns flera fördelar med att hyra i befintlig fastighet, konstaterar Jesper Carlsöö.

- Du kan flytta in i morgon och jämför man med nybyggnation kan man också skriva kortare avtal. Dessutom är äldre fastigheter beskaffade med ett mycket bättre skalskydd då de ofta är byggda i tegel eller betong. Ska man ha det i nyproduktion sticker priserna.

Spaningen fortsätter

Satsningen i Göteborgsregionen fortsätter nu för Corem och framtiden handlar om att hitta nya lägen och rätt adress främst för de som håller på med citylogistik.

- Vi kommer att fortsätta spana efter vilken väg paketen kommer att ta och utifrån det se var vi ska vara i dag, och i morgon.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter