Chans på bra lägen i centrum

Vasakronan bygger nytt kontorshus vid Triangeln. Illustration: Sydark

Vasakronan bygger nytt kontorshus vid Triangeln. Illustration: Sydark

Det pratas mycket om tomma butikslokaler på gågatorna i Malmö. En del av hyresgästerna lämnar stora ytor för att flytta till mindre. Vasakronan är en av de fastighetsägare som märker av en viss förändring, men som ser det positiva i utvecklingen, såsom möjligheter för nyetableringar. Fortfarande, när det gåller kontor, är det stor efterfrågan på stationsnära lägen och enligt Anneli Dahl ligger utmaningen i att fortsätta utveckla city och stråket mellan Centralstationen och Triangeln.

När det gäller handeln i Malmö har det hänt jättemycket bara det senaste året. Emporia har haft öppet drygt ett år, inne i centrum har Triangeln byggt om hela köpcentrumet samt öppnat sin nya del med ytterligare 60-65 nya butiker och i höstas invigdes även nya Kvarteret Caroli. Förväntningarna är höga på att folk i ännu högre grad ska söka sig till city, men det gäller att citykärnan fortsätter utvecklas. Att shoppa på gågatustråket ska vara en upplevelse.

- Vi måste jobba med de fina lägena som vi har och satsa på en spännande mix av butiker samt inslag som kultur och mat, menar Anneli Dahl, Uthyrningschef Vasakronan. Det ska vara en annan typ av upplevelse att gå utomhus på gågatustråket än inne i ett köpcentrum och den känslan måste vi hjälpas åt att förstärka. Vi fastighetsägare, butiksinnehavarna och Malmö Stad måste fortsätta att tillsammans göra gemensamma satsningar för city.

Öppningar i bra lägen

Det är ganska tydligt att det skett en förändring på gågatorna i Malmö, en del butikslokaler står i dag tomma.

- Det är framför allt på Södra Förstadsgatan, menar Anneli Dahl. Vi kan konstatera att en del hyresgäster lämnat stora ytor för att flytta till mindre. Men vi ser det positivt! Det har varit nästan omöjligt att hyra butikslokal i city i många år, nu har vi istället en del möjligheter till nyetableringar. Nu finns det chans att hitta ett superbra läge.

Exempelvis finns det snart chans på Cerveras lokal på Södra Förstadsgatan, sammanlagt 1 800 kvm.

- Det handlar om upp till 1 300 kvm butiksyta i bottenplan, det är inte ofta vi kan erbjuda det. Lokalen kan även delas till två lokaler, varav en med entré från sidogatan. Vi har även en del mindre butiksytor i bra lägen som kommer bli vakanta framöver.

Ett annat bra läge i centrum är Södergatan, där Vasakronan känner av stor efterfrågan.

- Mulberry öppnade precis en butik där och för dem var ett butiksläge på Södergatan det bästa alternativet, de kunde inte tänka sig ett annat läge. Givetvis är det en jätteviktig etablering som höjer statusen på hela gatan.

Nytt kontorshus vid Triangeln. Illustration: Sydark

Nytt kontorshus vid Triangeln. Illustration: Sydark

Stationsnära lägen

Anneli Dahl berättar att de har pågående diskussioner med flera stora koncept som är på gång in på gågatan.

- Så trots att vi upplever en viss försiktighet ser vi en hel del möjligheter.

Även på kontorsmarknaden är det längre till beslut, men det finns en god efterfrågan. Och det är stor efterfrågan på stationsnära lägen.

- Vi har haft en del avslut innan årsskiftet och det känns självklart jättebra! Vi har exempelvis tecknat kontrakt med King, bolaget bakom succéspelet Candy Crush. De placerar sig precis vid Centralstationen på 1 700 kvm som vi ska totalrenovera för dem. Det är en viktig uthyrning för oss!

Många börjar nu, enligt Anneli Dahl, komma till insikt att Triangeln är ett stationsnära och kommunikationsmässigt bra läge. Här håller Vasakronan på att uppföra ett nytt kontorshus som ska stå klart till sommaren. Huset blir fyra våningar högt på totalt 1 916 kvm, inklusive en stor takterrass i söderläge, med utsikt över kyrkan och torget.

- Butiksplanet är klart, nu är vi uppe på plan två. Inga avtal är tecknade än, men intresset är stort, även för Triangelområdet i sin helhet. Snart försvinner också känslan av en byggarbetsplats, i mars ska både stads- och regionbussarna ha hållplatser precis vid station Triangeln.

Anneli Dahl tror att hela stråket mellan Centralstationen och station Triangeln kommer att förstärkas.

- Just nu för vi flera diskussioner kring både Södertull och vid Stortorget. Södertull ligger precis mittemellan stationerna och kommer säkert bli ett ännu mer attraktivt läge framöver.

 

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter