Centralhuset - snabbt, lätt och nära

När Centralhuset invigdes 2003 var det inte bara ett nytt hus i Göteborg utan hade framför allt ett innehåll som var nytt för göteborgarna. Visionen var att Centralhuset, tillsammans med den gamla stationsbyggnaden och den nya bussterminalen, skulle bli en ny mötesplats, en ny arbetsplats och en viktig välkomnande entré till Göteborg. Redan under första delen av 90-talet skissades det på de första ritningarna till ett nytt resecentrum, men det var inte förrän NCC köpte byggrätten av SJ 1998 som planerna tog fart. Innan dess hade GLAB köpt en del av marken och byggt Nils Ericsonsterminalen som invigdes 1996. Från 1999 och fyra år framåt växte sakta men säkert Göteborgs nya resecentrum fram. I januari 2004 sålde NCC den delen av resecentrum som inte är hotell och järnvägsstation till den tyska pensionsfonden Internationales Immobilien – Institut GmbH (iii).

Svårare att hyra ut

I samband med försäljningen av Centralhuset träffades en över-

enskommelse som innebar att NCC skulle hjälpa Newsec med ut-

hyrningen av de tomma lokalerna. Det gällde att hitta framtida hyresgäster som kunde passa in i det koncepttänk man hade jobbat med från början. Ett koncept som innebar att få in en kombination av reserelaterade tjänster, hotell, kontor, butiker, restauranger, caféer och konferens i samma hus. I samarbete med mäklare sonderade NCC först ut möjliga butiker för att sedan kunna komplettera med andra passande hyresgäster. Tanken från början var att Centralhuset skulle fyllas nerifrån och upp men i samband med försäljningen svängde marknaden ordentligt och plötsligt fanns det ovanligt många prisvärda vakanser på stan.

- Egentligen var det bara vanlig sund konkurrens, menar Patrik Lund, uthyrningsansvarig NCC. Men det innebar att det tog längre tid att fylla huset än vi trodde.

I dag tycker emellertid Patrik Lund att man fått till hyresstrukturen på ett bra sätt. Kontorsdelen byggdes som ett större kontor och tre mindre. I dag är Lindex med sitt huvudkontor största hyresgästen och i den ena takvåningen på plan sex huserar reklambyrån ANR.BBDO. Två lediga lokaler, en på plan sex och en på plan två, väntar fortfarande på hyresgäster.

- Men intresse finns från flera håll, konstaterar Patrik Lund.

Det har även tagit längre tid än man trodde att sätta Centralhuset på marknaden och att få människor att hitta de nya vägarna i huset.

- Det senaste året har det vänt och butikerna har ökat i omsättning, konstaterar Gustav Dahlfors på Newsec Asset Management. Nu är det bättre skyltat och det märks att folk hittar gångstråken på ett annat sätt och utnyttjar även Centralhusets ingång.

Många fördelar

Att prata för husets fördelar är inte svårt.

- När man som uthyrare får frågan om kontorslokalen ligger nära kommunikationer kan jag istället säga att i detta fallet ligger den ovanpå kommunikationer, säger Patrik Lund.

Alla kommunikationer finns här, både stads- och långfärdsbussar, flygbussen ut till Landvetter och när- och fjärrtåg.

- Jobbar man i huset kan man i stort sett ta tåget till Stockholm utan kappa.

- Och läget är verkligen centralt, om än utanför vallgraven, fortsätter Patrik Lund. Till Nordstan går du på några minuter och dessutom halva vägen torrskodd, genom gångtunneln.

Dessutom tror både Patrik Lund och husets nöjda hyresgäster att när nya Södra Älvstranden växer fram kommer stadens centrum att flytta. Flytta ännu närmare Centralhuset och dess puls.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter