Arenastaden möter morgondagen

Arenastaden år 2015.</p><p>Bild: Tenjin Visuell

Arenastaden år 2015.

Bild: Tenjin Visuell

Fabege ser två olika milstolpar i uppbyggnaden av det som snart kommer stå klart som Arenastaden. Den ena var när Friends Arena stod klar och den andra är när Mall of Scandinavia och tillhörande kontor på taket kommer vara färdigt hösten 2015. Det är också mycket andra saker som kommer falla på plats samtidigt. Bl a en bro över järnvägen, bilrampar och parkering.

Störst i området

Fabege äger ungefär 200 000 kvm kontor i området och har byggrätter för ytterligare 250 000 kvm. De är därmed den största aktören på kontorsmarknaden.

– Det började med att vi hade en fastighet och sedan fick ett par till via en affär med Diligentia. Då började den där klusterkänslan och vi fick tillräckligt många fastigheter för att kunna påverka stadsdelen i till exempel kollektivtrafik. Det är lättare att stadsutveckla när man äger många fastigheter i ett kluster än att påverka området om man bara äger enskilda fastigheter, säger Klas Holmgren, Chef för projekt och förädling på Fabege.

Han tror att arenan lockar människor till Solna med upplevelser och ser därför en stor potential att bygga mer i området. Han berättar att om man har varit på till exempel Swedish House Maffia eller liknande så har man satt stadsdelen på kartan och förhoppningsvis gett en positiv upplevelse – en bild som man förhoppningsvis bär med sig när man letar efter ett kontor.

Så här kommer man kunna bo. De första lägenheterna står färdiga nästa sommar. Bild: Tenjin Visuell

Så här kommer man kunna bo. De första lägenheterna står färdiga nästa sommar. Bild: Tenjin Visuell

Skandinaviens bästa stadsdel

Det har varit en lång resa att omvandla Arenastaden från en industristadsdel till en livfull stadsdel med målet att bli Skandinaviens bästa.

– Vi siktar på att bygga den bästa stadsdelen i Norden, eller i alla fall i Skandinavien, genom det här. Då måste det finnas bostäder, handel, kontor och hotell. Arenan är pricken över i:et. Det är något som inte många andra kan tävla med, säger Klas Holmgren.

När man har lyft hela området har man också kunnat utveckla hyrorna. Man vill på sikt näst intill kunna konkurrera med city.

För att nå det målet bygger man en attraktiv stadsdel. Man är på väg mot en stadsutveckling med en infrastruktur som får människor att flytta till Solna.

goda kommunikationer viktigt

Klas Holmgren tror bland annat att det är viktigt att det redan i dag finns ett tåg som stannar på Solna station och sedan går vidare till Arlanda. Med det tåget tar du dig från Solna till Arlanda på 30 minuter.

– Om vi ska få hit de stora bolagen, till exempel Vattenfall som sitter här i dag, så har de väldigt mycket utländska kontakter. Närheten till Arlanda och Bromma är i de fallen jätteviktig. Företag vill nog etablera sig här för att det finns en internationell touch i möjligheterna som finns i området, konstaterar Holmgren.

Eftersträvar en god mix

I dagsläget sitter ett antal Kända företag i Fabeges byggnader i området. Ett axplock av dem är Adidas, Nike, Vattenfall, Svenska fotbollsförbundet, Carlsberg, Peab och Egmont. Det finns ingen generell bild över vilka som etablerar sig i området, men hittills är det mycket sportföretag som av naturlig orsak vill etablera sig nära arenan.

Fabege har större bolag i fokus, men anser att det måste vara en bra mix. I dagsläget finns det inte mycket vakanser kvar.

Det som istället präglar området är en efterfrågan som gör att tankarna går kring att bygga mer.

Bostäder ger puls och liv

Det som saknas i dag är bostäder. Det finns gott om bostäder runt området, men inte mitt i. När man når det här kommer Arenastaden bli mer stadsdelslikt, med en puls som pågår dygnet runt.

De första bostadsinflyttningarna sker nästa sommar när ett hus med 140 lägenheter blir färdigt. Efter det kommer fler och fler bostäder som resulterar i sammanlagt drygt 2 000 lägenheter. Bostadsbygget är något som Holmgren ser fram emot.

– Man bygger på taket, det är en kul och udda grej. Hela området kommer få en spännande arkitektur då arenan har sitt uttryck och hotellet som Gert Wingårdh har ritat har sitt. Vårt eget Vattenfall har också en viss dragningskraft i sig. Det är ett väldigt energieffektivt hus, säger Klas Holmgren.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter