Anders Nyström, VD på Savills: Jag försöker vara en förebild och se till att vi håller vad som utlovats

Anders Nyström, VD på Savills, pratar här om vilka yrkesmässiga utmaningar han ser för Savills Sverige och Norden i framtiden, vad som kännetecknar dem som hyresvärd och när han 2005 blev utsedd till partner i Stronghold-koncernen mitt ute i öknen utanför Marrakech. 

Vad är det roligaste med ditt jobb?

- Flexibiliteten, att blanda det operativa med det strategiska och krydda det med att jobba inom en stor internationell koncern på en övergripande nivå.

Har du svårt att koppla bort jobbet på fritiden?

- Jag får nog säga att jag har en balans där jag gillar att större del av tiden vara tillgänglig för kunder och kollegor. Med dagens teknik fungerar det utmärkt.

Vad utmärker ett gott ledarskap?

- Man kommer långt som ledare genom att skapa ett engagemang hos medarbetarna. Det får du om du är tydlig och hela tiden ser till att det fylls på med energi. Jag försöker här själv vara en förebild och se till att vi dessutom har en god transparens, full tillgänglighet och ser till att vi håller vad som utlovats.

Vad gör du helst på din fritid?

- Jag följer som ledare min sons fotbollslag, det blir under året mycket träningar och matcher. Den lilla tid det blir däremellan spenderar jag gärna med familjen i Stockholms skärgård.

Vad ser du för yrkesmässiga utmaningar i framtiden?

- Vi har bara påbörjat resan med Savills i Sverige och Norden. Min utmaning handlar därför om att vara fortsatt lyhörd, fortsätta engagera samt ha en viss timing och lite tur. Utmaningen närmast är att vår satsning får avsedd effekt och hamnar rätt i tiden.

Vad är du rädd för?

- Vilken värld ska vi lämna efter oss till nästa generation? Jag är själv en förespråkare av globaliseringen men det känns som att det mesta börjar bli mer komplicerat. Det är ett steg framåt och sedan någon form av twist tillbaka igen.

Hur tror du att andra personer skulle beskriva dig?

- Affärsinriktad, gillar och klarar av att ha många bollar i luften. Bjuder på sig själv.

Vilken teknisk pryl skulle du inte klara dig utan?

- Utan tvekan min iPhone.

Har du något motto som du lever efter?

- Ingen dag är den andra lik.

Vilken är Sveriges största exportframgång enligt dig?

- Definitivt musiken och strax därefter det idrottsliga som jag tycker man mer eller mindre kan glädjas åt dagligen. Jag gillar fotboll och har ett visst behov av att följa Zlatan…

Var är Savills, om 5 år?

- Vi har nått våra tillväxtmål - att dubbla omsättning och antalet anställda, d.v.s vi har ökat våra marknadsandelar betydligt inom de områden vi verkar. Savills har nyligen passerat 100 konsulter i Sverige och omsätter i år ca 170 MSEK. Vi har dessutom stärkt vårt utbud i Sverige och Norden.

Vilken är din bästa privata affär?

- Jag skulle säga aktiehandeln i ett bolag som heter Switchcore, i början av 2000-talet, som blev grundplåten i min första villa. Jag hann påpassligt dessutom ur innan IT-kraschen.

Vad kännetecknar Savills, som hyresvärd?

- Savills har en lång tradition av att förvalta alla olika typer av hyresgästrelationer och fastigheter. I en uppåtgående marknad kan alla leverera avkastning men när det vänder nedåt är det viktigt att man har lierat sig med en förvaltare som begriper sig på att ge kunden bästa rådgivningen. Det kan vi på Savills.

Om du inte hade varit VD på Savills, vad hade du gjort då?

- Troligen haft en ledande befattning för annat fastighets- eller rådgivningsbolag.

Vem är din största förebild? Varför?

- Jag har flera men för att nämna någon med inriktning fastigheter skulle jag säga Urban Edenström. Jag såg och följde honom som en stor visionär under mina närmare åtta år på Newsec.

Vilket är ditt största ögonblick i karriären?

- När jag 2005 blev utsedd till partner i Stronghold-koncernen, sent en kväll mitt i öknen strax utanför Marrakech. Det var en mäktig känsla och mycket uppskattat.

Fakta Anders Nyström

Bor: Stockholm

Tidigare jobb: Bl a Kundansvarig Newsec, Affärsområdeschef Einar Mattsson och dotterbolagsvd Savills.

Utbildning: Högskoleingenjör från KTH.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter