Akvarium ger bättre arbetsmiljö

Foto:  Anders Jönsson

Foto: Anders Jönsson

Ett akvarium på arbetsplatsen kan ge många olika positiva effekter. Dels kan det fungera på ett avstressande och lugnande sätt samtidigt som det blir en vacker samlingspunkt på kontoret som möjliggör neutrala samtalsämnen och ett gemensamt engagemang. Hyr man akvarium är det dessutom bara att njuta av fiskarna, medan uthyrningsföretaget tar hand om all skötsel. 

Ett akvarium kan ha flera olika syften på en arbetsplats. Enligt Martin Franzén, ägare av akvarieuthyrningsföretaget Akvarievärlden, finns det två varianter. Antingen är akvariet till för de anställda eller också för kunder och andra besökare. I de fall akvariet är tänkt för besökare handlar det i många fall om att skapa en fin miljö i entrén eller väntrummet där man ofta får vänta en stund innan man blir mottagen.

– Även om det ligger tidningar där hinner man sällan läsa dem under den stund man sitter och väntar. Då kan det vara trevligt att ha ett fint akvarium att vila ögonen på istället.

Hos många företag kommer man som besökare till en låst dörr, oftast en glasdörr, har Martin Franzén och hans kollegor märkt. Man ringer på dörrklockan och får sen stå och vänta. Många företag har inte heller någon fast receptionist utan det är de som sitter närmast dörren som ska öppna, vilket gör att det kan ta ett tag.

– Väntan har vi svårt för. Även om man väntar i tio sekunder tycker man att det känns som fler minuter innan någon öppnar. Detta har flera av våra kunder löst genom att placera ett akvarium, genom glasdörren, väl synligt. Istället för med sura miner reagerar besökaren ofta med ett glatt ”Vilket fint akvarium ni har!”, säger Martin Franzén.

Tillför ljus och liv

Ett akvarium kan också bidra med mycket för de anställda. Vid arbetsplatserna på kontoret har man ofta fönster att titta ut genom, men mitt i lokalerna, där lunchrummet lätt hamnar, saknas fönster och dagsljus. Där kan ett akvarium tillföra både ljus och liv vilket får rummet att kännas trevligare och mer ombonat.

– Många arbetsgivare säger dock till en början: ”Men vi har inte tid att sitta och titta på det här akvariet.” Jag vet inte om de är oroliga för att personalen ska sitta och titta på fiskarna hela dagarna istället för att jobba. Men det är inte det det är till för, utan det är de där korta ögonblicken när man passerar. Lite på samma sätt som en tavla på väggen, fast mer levande. Eller de gröna växterna man har på kontoret, vi sitter inte och tittar på dem i flera timmar, men tar man bort dem blir det väldigt tomt och tråkigt.

En del tycks tro att fiskar är helt själslösa och ingenting man kan fästa sig vid. Men faktum är att många av Akvarievärldens kunder har döpt sina fiskar och tycker väldigt mycket om dem.

På rasterna blir det lätt att man pratar mycket jobb om man av olika anledningar inte känner för att prata så mycket om sitt privatliv. Då det i längden också kan bli lite tradigt med de klassiska samtalsämnena väder och vad man sett på TV, kan akvariet vara välkommet och neutralt att prata om och gemensamt engagera sig i.

Avstressande arbetsmiljö

Studier visar att blodtrycket sänks om man tittat på ett akvarium en stund varje dag, effekten består därefter dessutom i ett halvår. Om man är stressad kan det vara svårt att bryta det tankemönstret.

– Om då fiskarna mentalt för dig till en annan situation, där du inte var stressad, mår du bättre. Det tror jag också har mycket att göra med att man bara sätter sig och tittar på någonting och för en stund inte tänker på alla måsten. Det blir som en typ av meditation. Flera kunder har berättat att de genom att titta på fiskarna förs till en annan plats. De associerar till Thailandsresan, segelsemestern eller lantstället. Med andra ord till semester, ledighet, natur och positiva upplevelser.

Naturens läkande kraft

Enligt Martin Franzén kan akvariet faktiskt ha betydelse utifrån våra grundläggande instinkter och för hjärnans funktion. Undersökningar visar nämligen att reptilhjärnan kräver tillgång till vissa saker som den uppfattar som livsviktiga för att kunna slappna av och för att vi ohämmat ska kunna använda övriga delar av hjärnan.

– Först och främst kräver reptilhjärnan närheten till vatten, för utan vatten kan vi ju inte leva. Närhet till natur betyder tillgång till mat, så det ska finnas exempelvis gräs, samt gärna några träd där vi kan söka skugga eller klättra upp och gömma oss om vi behöver fly. Om vi kan se något som reptilhjärnan associerar till vatten och natur, det kan räcka med ett akvarium och en krukväxt på kontoret eller att man har utsikt över en park med gräs, träd och en fontän, är den nöjd och avslappnad och vi blir inte stressade i onödan. Det är egentligen inte svårt att förstå logiken – om man inte känner sig trygg i en miljö och att man upplever att det inte finns tillgång till mat och vatten – det är klart att det kan upplevas som stressande. Även om du inte tänker på det aktivt. Det är förstås ingen slump att prisbilden och efterfrågan blir en helt annan på hotell och bostäder så fort det finns lite utsikt över vatten.

Det finns också forskning som visar att naturen har en läkande kraft, en kraft som även fungerar om vi flyttar in den inomhus. Vissa sjukhus i Sverige har med hjälp av naturinslag på avdelningarna ökat såväl patienternas som personalens välbefinnande. På Centralsjukhuset i Kristianstad exempelvis har en traditionell vårdavdelning omvandlats till en avdelning som har naturen som inspirationskälla. Bland annat har de i korridoren, dagrummet samt i ett av vårdrummen akvarier för att skapa lugn.

I studier som gjorts i USA har man kommit fram till att patienter som har parkutsikt tillfrisknar fortare och kräver färre vårddagar efter operation.

– Har du ett akvarium på arbetsplatsen, då har du i alla fall en vatten- och naturanknytning genom fiskarna, konstaterar Martin Franzén.

Så går det till

När man som företag vill hyra akvarium och har kontaktat uthyrningsföretaget kommer de på ett personligt besök för att ta reda på vad som önskas, för vem det är tänkt och vart det är lämpligast att placera det. Hos Akvarievärlden är detta besök kostnadsfritt.

– Akvariet får man prova i två veckor innan man bestämmer sig. Vi inreder akvariet med fiskar och växter och därefter tar vi hand om all skötsel.

Har man ett vanligt sötvattenakvarium kommer Akvarievärlden var tredje vecka för att byta vatten, skölja filter, putsa rutor, fylla på med mat och ta bort växtblad som blivit fula. Saltvattenakvarier kräver skötsel varje vecka. Utöver dessa skötseltillfällen har Akvarievärlden jour.

– Eftersom det är levande varelser det handlar om kan det alltid hända saker. Fiskarna kanske blir sjuka, en fisk dör eller ett blad vissnar. Jouren garanterar att akvariet alltid är vackert och välskött, säger Martin Franzén.

Eftersom Akvarievärlden bygger specialdesignade akvarium anpassade efter både platsens mått och resterade inredning är valmöjligheterna oändliga. När det kommer till fiskarna finns det 10 000-tals olika fiskarter att välja mellan. Att hyra ett akvarium inklusive fiskar och all skötsel kostar från 1 000 kr/månad.

Stora, färgstarka och aktiva

Det vanligaste är att man väljer ett sötvattenakvarium.

– Många vill ha stora fiskar som syns på längre avstånd. Av den anledningen är det också en bra idé att välja fiskar med starka färger som simmar sakta. Därför är den klassiska guldfisken väldigt omtyckt - den är stor, rund och röd.

Till ett företagsakvarium bör man givetvis även välja fiskar som är aktiva på dagen.

– Nattaktiva fiskar är rätt så meningslösa på ett företag där man jobbar under kontorstid. På företag där man jobbar skift kan man förstås blanda dagaktiva och kvällsaktiva fiskar för att få liv och rörelse i akvariet under samtliga arbetspass, säger Martin Franzén avslutningsvis.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter