850 kvm ljus, stil, funktion och känsla

Överst på Östra Hamngatan 24 har två blivit ett. Svefo och Collector har slagits ihop till ett finansbolag och sitter nu i helt anpassade lokaler med 850 kvm ljus, stil, funktion och känsla. VD Lena Apler och ekonomi-chef/HR Ann-Sofie Bengtsson, båda med intresse för inredning, drev mycket själva och har tillsammans med Vasakronan, och Arkitekterna Krook & Tjäder skapat ett kontor med känsla.

- Kontoret skulle kännas fräscht och modernt men ändå funktionellt, det skulle vara kul att gå till jobbet. Så beskriver arkitekt Erica Lundh ursprungstänket.

Ljus tvärs igenom

Största delen av kontoret är helt nybyggt ovanpå det gamla taket, precis enligt byggrättsgränsen och har därför formen av en vind. Allt för att få in ljuset från Östra Hamngatan.

- Tanken var att ljuset skulle gå tvärs igenom lokalen, utan några kontor som blockerar, förklarar Erica Lundh. Vi har jobbat väldigt mycket med glas och även de få mittkontoren som finns är uppglasade rakt igenom för att inte stänga ute ljuset någonstans.

Allt glas har man prytt med frostade loggor som krockstopper.

- Vi har valt att inte frosta för mycket, men tanken är att vi ska kunna göra det senare om vi känner att det behövs, förklarar Ann-Sofie Bengtsson. Men än så länge känns det inte alls aktuellt, vi vill ju åt ljuset.

Bästa läget till för alla

Och ljus finns här. Det slås man av direkt när man kommer in i receptionen som ligger i omedelbar anslutning till det stora, luftiga köket med fönster och dörrar ut mot utsikten och takterrassen.

- Vi valde medvetet att lägga köket och de gemensamma ytorna direkt i entrén, berättar Ann-Sofie Bengtsson. Vi vill visa att det finns folk här, att vi använder kontoret. Och den finaste delen av kontoret ska alla kunna njuta av, inte bara höga chefer som det oftast är. Det var viktigt för oss.

Nyckelord

I den gemensamma bilden av hur kontoret skulle se ut fanns nyckelord som modernt, fräscht, balans och flexibilitet. Policyn var att alla skulle sitta öppet med undantag av de med personalansvar. I dag är man uppdelade efter både funktion och telefonintensitet. Till och med säljarna sitter öppet men med fyra små säljrum som ska användas när de ska ringa.

Lugn för ögat

- Vi ville ha rena, öppna ytor som skapar lugn för ögat, förklarar Ann-Sofie Bengtsson. Vi har till exempel avvecklat alla hurtsar och har istället halvhöga skåp med skjutdörrar. Utan hurtsar är det lättare att hålla rent och snyggt för ögat.

Och att öppet ger en speciell känsla är man överens om. Men det krävs arbete och planering.

- Om man ska sitta öppet är det jätteviktigt att jobba med ljus, ljud och arbetsmiljö, menar Ann-Sofie Bengtsson. Vi har ljudklassat rum, mattor har lagts in vid alla arbetsplatser för att dämpa, i övriga utrymmen har vi ekparkett och klinkers. Vi har medvetet höjt taket med 30 cm, för att inte få vindskänslan med de sneda fönsterna, och dessutom lagt in akustikplattor. Här har det varit guld värt att ha Vasakronan och arkitekterna som speaking partners.

Anpassad nybyggnation

Vasakronan har varit mycket inblandade under hela projektet i och med att det till stor del har handlat om en nybyggnation, helt anpassad för Svefo Collector.

- Att det var så mycket nybyggnation gjorde det hela lite speciellt, menar Ann-Sofie Bengtsson. Det har varit extremt svårt att visualisera hur allt ska komma att bli. Vi har haft ett otal byggmöten med Vasakronan, entreprenörerna och Krook & Tjäder som varit ett väldigt bra stöd som speaking partners och bollplank eftersom de alla har varit med på sådana här resor förut.

- Vasakronan har varit oerhört lyhörda och det har märkts att det legat i deras intresse att lokalen ska bli bra!

Favoriterna kommer nu från länken, vill du spara dem till dina favoriter klicka på knappen nedan.

Skriv över dina favoriter Visa dina favoriter

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter