Årets upplaga av Mipim

Så var den 23:e upplagan av fastighetsmässan Mipim till ända för denna gång. 19 400 deltagare från 83 länder och 4 200 investerare i fastighetsbranschen var på plats i Cannes under fyra dagars intensivt nätverkande. En grå och mulen inledning byttes redan dag två mot sol och stämningen var som vanligt god. Nästa år ligger mässan en vecka senare, 12-15 mars och många har säkert redan nu tecknat in de dagarna i almanackan.

Mipim präglades i år till viss del av den minst sagt skakiga ekonomin ute i Europa. Det syntes tydligt i form av att många ambitioner bara fanns på planeringsstadiet och inte hade resulterat i pågående projekt. Men tydligt var också att det i andra delar av världen blomstrar för fullt. Asien växer så det knakar och arabvärlden satsar stort på arkitektur och byggnation. Och när städerna väl bygger så byggs det spektakulärt, man tänker stort! Om det så gäller Londons OS-arena, Qatars innerstadsprojekt, Skolkovo Innovation City eller Roms Ostia Waterfront så är visionerna och ambitionerna stora.

Malmö och Köpenhamn satte i år ett gemensamt fokus på tillväxtfrågor i Öresundsregionen. Malmö och Köpenhamn presenteras tillsammans i en 200 kvadratmeter stor, gemensam monter med fokus på de båda städerna och Öresundsregionen. Tydligt är också att Stockholm står sig stark som en ekonomisk partner för investerare, men att den svenska huvudstaden ligger i kölvattnet när det gäller att bygga stad med moderna uttryck. I andra städer visades det upp det ena spektakulära projektet efter det andra och det visades bl a prov på utmanande stadsbyggande som att länka städer med vatten. Rent allmänt kunde det också konstaterats att det är de bästa lägena och de modernaste fastigheterna som är föremål för investerarnas intresse.

Annat som diskuterades frekvent på fastighetsmässan var problemen kring lånefinansieringen för fastighetsägare. Svårigheten att låna pengar är det enskilt största hindret för en återhämtning på den europeiska fastighetsmarknaden. Det framkom av en undersökning som CB Richard Ellis presenterade under onsdagsförmiddagen. När det gäller sekundära fastigheter med refinansieringsbehov kan det bli fråga om en ny prissättning för att komma ur situationen.

Ett annat givet ämne var självklart grönt byggande och hållbarhet, ett område som inte tappat i aktualitet under året som gått. Många bekymrar sig för jordens resurser, man diskuterar utvecklingen av grön teknik och det ökade sociala ansvaret gör att företag sätter hållbarhet i fokus när de utvecklar nytt. Årets MIPIM fokuserade starkt på just hållbar utveckling och i samband med temat hållbara städer var Sten Nordin, finansborgarråd i Stockholm, inbjuden som huvudtalare och företrädare för just städer. I sitt tal underströk Sten Nordin att Stockholm fått utmärkelsen årets miljöhuvudstad både för stadens långsiktiga miljöarbete, som sträcker sig många år tillbaka, och för staden ambitiösa målsättningar för framtiden.

Som vanligt delades det även ut en hel del priser, närmare bestämt i nio kategorier. Svenskt intresse fanns i hotellkategorin där Arthur Buchardts Voctoria Tower vad nominerat. Tyvärr fick den norske hotellentreprenören se sig besegrad av ett småskaligt ”grönt” projekt, Sex Senses Restort, som är en semesterby belägen på ön Con Dao 45 minuters flygresa sydväst om Ho Chi Minh staden i Vietnam. Den andra utmanaren var det ”sexstjärniga” lyhotellet Bulgari vid Hyde Park i London som öppnar våren 2012 i anslutning till sommar-OS. Ett svenskt projekt har inte vunnit priset sedan 2005 när Turning Torso vann i bostadsklassen. Däremot blev det dansk vinst i kategorin för ”bästa ombyggnation”, för projektet ”Biblioteket” i Köpenhamn, som besegrade projekt både från Hamburg och Milano. Priset i kategorin ”bästa köpcentrum” gick till Morocco Mall i Casablanca.

Dina sparade favoriter

Nedan listas dina sparade favoriter.

Dina uppgifter

Få prisuppgifter och mer information om dina sparade favoriter.

Din intresseanmälan är nu skickad. Vill du rensa dina favoriter?

Rensa dina favoriter